Sunday, January 08, 2006

Wie is Tomata Du Plenty anyway?


Toen ik een naam aan het zoeken was voor deze blog kwamen er een 20-tal ideeën in mijn hoofd, en één ervan was de naam van deze vergeten maar toch oh zo invloedrijke zanger uit de LA-punk scene van de jaren 70. Tomata du plenty zal waarschijnlijk heel zijn leven bekend blijven als zanger van de legendarische band "the screamers". U niet bekend? Begin alvast niet in menig distro op zoek te gaan naar platen van deze band, aangezien ze nooit echt een volwaardige lp opnamen. Met een beetje geluk vind je nog ergens de "a better world" dubbelcd waar alle opnames van the screamers (inclusief tonnen live materiaal) op staan. Met héél veel geluk kun je nog ergens een dvd verkijgen van een legendarisch los angeles optreden (via amazon alvast te verkrijgen).

Du Plenty werd in 1948 geboren onder de naam David Xavier Harrigan. In 1968 begon zijn artistieke carrière bij "the cockettes", een rondtrekkend travestietentheater waarvan sommige deelnemers opmerkelijk genoeg een baard of snor hadden. In new york vervoegt hij zich nog bij een aantal andere experimentele theatergroepen en werkt ondermeer samen met the stilleto's (later Blondie) en the ramones. Zijn muzikale carrière begint in 1975 wanneer hij met muzikanten als Melba Toast en Rio De Janeiro zijn eigen alter ego "Tomata du plenty" creëert en "the tupperwares" opricht. De band is min of meer synthesizer-minded maar bevat nog niet de punk-spirit die hij later zal ontdekken. Ze spelen een aantal optredens, ondermeer in het voorprogramma van the telegraphs om daarna naar LA te trekken en "the screamers" op te richten. Nog voor the screamers hun eerste optreden spelen organiseren ze af en toe optredens voor ondermeer the damned in maart 1977.

The screamers spelen hun eerste optreden op de 29ste verjaardag van du plenty. De zaal zat overvol en het publiek ontplofte meteen bij songs als "Eva Braun", "Vertigo" en "I wanna hurt". Het was zeker dat deze band een legende zou worden, en dat er voor die status geen doden zullen moeten vallen. In een interview met slash magazine noemen ze zichzelf "niet echt een punkband, eerder nouvelle vague". Toch waren the screamers dé invloed voor synthpunk bands als Devo.

"Devo was smoorverliefd op the screamers. Je ziet een band waar je zo door geïnspireerd door bent en het enige dat wij konden zeggen was: "waarom zijn wij daar in Godsnaam niet opgekomen?" Wat ze deden was iets zoals "firestarter" van the prodigy, met dat verschil dat dit de zomer van 1977 was." Gerald Casale (Devo)

Darby Crash van the germs was zo onder de indruk van de toondove, schreeuwerige zang van Tomata du plenty dat hij dit stemgebruik gewoon overnam. Ook Jello Biafra steekt niet onder stoelen of banken dat hij sterk geïnspireerd werd door de frontman Tomata du plenty.

Regelmatig worden de psychotische shows van the screamers vergeleken met het legendarische expressionistische theater uit het Berlijn van 1930. Van 1977 tot 1981 waren the screamers de belangrijkste punkband uit Los Angeles. Het is bijna ongelooflijk wanneer je weet dat the screamers nooit een lp uitgebracht hebben. Platenlabels vonden hun psychotische synthpunk te extreem. 2 jaar voor MTV Amerika veroverde experimenteerden the screamers al met videoclips. Deze video's werden later gebruikt door de Hollandse filmmaker Rene Daalder die ze gebruikte in zijn film "population one" (met Tomata Du Plenty in de hoofdrol). Deze film kreeg een officiële nominatie voor het filmfestival van Cannes, maar flopte desalniettemin. Later werd population one een cult klassieker.

In 1981 speelden the screamers hun laatste optreden en Du plenty besliste zich volledig te werpen op zijn 2 andere talenten: theater en schilderen. Met "the weird live show" debuteerde hij als theatermaker. Zijn eerste grote tentoonstelling heette: "Whores, sluts and tramps". De gasten werden vriendelijk gevraagd de dresscode te respecteren. Later werden zijn werken meer eenvoudig en sentimenteel.

Du plenty stierf op 20 augustus 2000 op 52-jarige leeftijd. Heel zijn leven is hij een bescheiden outsider artiest geweest die 200% ging voor wat hij deed. En vooral iemand die af en toe nagels met koppen sloeg:

In a better world
Everybody must be
Made to feel important.


Voor zover ik weet is er één dubbelcd met alle opgenomen demo en live-opnames van the screamers.
Er is ook een dvd met clips en live opnames waar je hier een voorsmaakje van kunt zien.

No comments: